Egalitatea de șanse dintre femei și bărbați este un principiu fundamental al dreptului comunitar. Încă de la crearea sa, Comunitatea Europeană a recunoscut egalitatea de remunerare între bărbați și femei ca principiu, dezvoltând un set coerent de prevederi legale, cu scopul garantării egalității în drepturi în ocuparea forței de muncă, formare profesională și asistență socială.    

Cu toate acestea, cele mai recente statistici prezentate de Comisia Europeană ne arată că în Uniunea Europeană diferențele salariale dintre femei și bărbați, aflați pe aceeași treaptă ierarhică sunt de 16,4%. Cu alte cuvinte, femeile, prin comparație cu bărbații, muncesc în jur de 59 de zile pe an fără să fie remunerate.

Ce poate face o femeie împotriva diferențelor salariale?

Când vă decideți că un salariu mai mare pe ora, în prezent și în viitor, este important, luați în considerare următoarele:

 1. Alege-ți educatia viitoare stiind ce se cere și cu un ochi la o viitoare angajare
 2. Termină o educație odată ce începi (obține-ti diploma!)
 3. Alege un sector sau ramură a industriei care plătește (de exemplu, artele plastice plătesc mai puțin decât sanatatea)
 4. Alege o ocupație multilaterala, învață abilități care pot fi aplicate la o scară largă
 5. Alege – eventual – un partener care susține dorința ta de a lucra pentru existenta
 6. Alege, dacă întemeiezi o familie, un partener care susține dorința de a lucra existenta și împărtiti treburile casnice
 7. Opteaza pentru lucrul cu jumătate de normă și nu te opri niciodata din lucru, daca poti
 8. Alege o companie care oferă facilități pentru îngrijirea copiilor
 9. Când ai copiii alege să lucrezi pentru o companie locala, reducand timpul de naveta și facand mai usor echilibrul dintre munca si viata personala.
 10. Negociaza salariul la fiecare nou pas sau opțiune din carieră
 11. Discuta regulat despre cariera ta cu partenerul tau, cu alți membri ai familiei,cu colegii: o carieră trebuie să fie îngrijita (la fel ca partenerul tau, copii, casa etc.)
 12. Continua sa lucrezi și foloseste ofertele de instruire la locul de muncă, sau de cursuri de promovare legate de muncă, deoarece evoluția pieței muncii este tot mai rapida
 13. Stai cu ochii pe fondurile de pensii / drepturile tale.

Studiul Accenture  “Getting to Equal 2017” arată că, în următoarele decenii, diferenţele salariale între genuri ar putea fi eliminate dacă femeile vor profita de trei factori favorizanţi şi dacă mediul de afaceri, cel politic şi academic vor susţine acest demers.

 • primul factor care poate accelera eliminarea diferențelor de gen sunt competențele digitale – gradul de utilizare a tehnologiilor digitale de către femei pentru a se conecta, a învăța și a munci.
 • al doilea factor accelerator este o abordare strategică a dezvoltării carierei – femeile trebuie îşi dorească să ţintească mai sus, să ia decizii bine informate și să își gestioneze proactiv evoluția profesională.
 • ultimul factor este aprofundarea cunoștințelor tehnologice – oportunitatea de a-si dezvolta aptitudini solide legate de tehnologie și digitalizare, pentru a avansa la fel de rapid precum bărbații.
Categories: Uncategorized.